Obra teatral basada en el recull de contes El Cafè de la Granota, de Jesús Moncada. Interpretada en català occidental per actors professionals formats a l’Institut del Teatre de Barcelona.Sinopsi

El matrimoni del Cafè de la Granota, l’Adelaida i el Fernando, es disposa a entrar per darrera vegada al seu cafè per recollir els efectes personals abans que tot el poble de Mequinensa desaparegui sota les aigües del pantà. Això provoca un aldarull entre les forces de l’autoritat i l’Adelaida que està molt encesa. Mentre recullen, recorden alguns episodis de la història del poble.

Els records dels protagonistes permeten enllaçar diversos contes d’El Cafè de la Granota: «La Plaga de la Ribera», «L’assassinat del Roger Ackroyd», «Paraules des d’un oliver» i «Futbol de Ribera». S’hi intercalen la veu i la música de mequinensans que van viure la inundació del poble i s’aconsegueix un dinamisme que capta l’atenció de l’espectador des del primer moment. L’humor i la ironia característics de Moncada impregnen l’obra.

Els actors han comptat amb l’assessorament lingüístic del dialectòleg Hèctor Moret per reproduir el parlar de la franja. D’aquesta manera, l’espectacle s’acosta més a l’obra de Moncada i guanya en interès per als alumnes de batxillerat, que tenen El Cafè de la Granota com a lectura prescriptiva de les matèries comunes de llengua i literatura.

 

Consulta què diuen de nosaltres els espectadors i la premsa

 

Dossier pedagògic

El professorat de batxillerat pot consultar aquest dossier pedagògic (PDF, 788 KB) que conté propostes de treball i consells relacionats amb l’espectacle El darrer dia del Cafè de la Granota, l’obra de Jesús Moncada i Mequinensa.

L’objectiu d’aquest dossier és motivar els alumnes a llegir El Cafè de la Granota i ajudar-los a comprendre l’obra. Pretén contribuir a donar a conèixer el context històric, social i cultural de l’època en què se situen els contes i apropar el català occidental i el llenguatge teatral a l’alumnat.

 

Fitxa artística

Interpretació i dramatúrgia
Mª Àngels Largo
Armand Villén

Direcció i espai escènic
Xisco Segura

Agraïments a
Hèctor Moret, pel seu assessorament lingüístic
Gemma Nadal de l’Ajuntament de Mequinensa
Paquito Copons, Paquita Sancho, Eduardo Sanjuan, Antonio Alguero i l’Araceli, entre d’altres habitants de l’antiga vila de Mequinensa, per haver compartit els seus records amb nosaltres.

Durada de l’espectacle
55 minuts d’espectacle + col·loqui

 

Fitxa tècnica

Escenari:
Dimensió idònea de 5 metres de fondària per 6 metres de llargada.
Podem adaptar l’espectacle a escenaris més petits.

Il·luminació:
4 reflectors parabòlics d’alumini (PAR); 13 focus PC de 500 W i 4 focus PC de 1.000 W.

So:
Reproductor de so per CD

 

Enllaços d’interès per a professors i alumnes

Sobre l’autor
Espais literaris de Jesús Moncada
Jesus Moncada a LletrA, web de literatura i cultura catalanes
Jesús Moncada al web de l’Associació d’escriptors en llengua catalana
Article d’H. Moret sobre Jesús Moncada a Visat, la revista digital de literatura i traducció del PEN Català

Sobre el llibre
El Cafè de la Granota (1985) a Lletra

Sobre el català de la franja
Aproximació al parlar de Mequinensa (pdf, 320 KB), d’Hèctor Moret

Sobre la història de Mequinensa
Museu d’Història de Mequinensa
Museu de la Mina de Mequinensa