Obra de teatre basada en la novel·la La plaça del Diamant de Mercè Rodoreda, una obra cabdal de la literatura catalana.Sinopsi:

Barri de Gràcia als inicis dels anys trenta, festa d’envelat, orquestra amb pasdoble i sorteig de cafeteres. Són els anys previs a la República i a la guerra civil espanyola.

La companyia Mea Culpa alterna el passat i el present de la protagonista de La plaça del Diamant: la Colometa jove i innocent, que s’enamora del Quimet, es casa, té fills, pateix, somnia amb coloms i els destrueix… i la Sra. Natàlia que explica la seva nova vida amb l’Antoni, l’adroguer, amb qui troba la calma i restableix la seva identitat.

Aquesta obra teatral s’inicia amb el final de la novel·la de Mercè Rodoreda, quan la Natàlia descobreix un diamant al seu cor, una raó de viure després de la desesperació del suïcidi, una alenada d’aire fresc per a ella, que ja no és ella mateixa. Torna enrere en el temps per rememorar els seus tres amors i els fets de la seva vida des de la mirada serena que per fi l’acompanya.

 

Consulta què diuen de nosaltres els espectadors i la premsa

 

Públic

L’obra s’adreça tant als estudiants de segon de batxillerat, que tenen al seu programa d’estudi la lectura de La plaça del Diamant, com al públic en general. Està pensada per

  • motivar els alumnes a llegir la lectura prescriptiva «La plaça del diamant»;
  • apreciar l’obra literària, analitzar-la i comprendre-la;
  • donar a conèixer el context històric, social i cultural de l’època en què transcorre l’obra i la vida de l’autora;
  • apropar els alumnes al llenguatge teatral per estimular la seva capacitat d’observació de l’obra i del treball dels actors.

En finalitzar l’obra, els alumnes poden participar en un col·loqui debat sobre la representació, l’autora i els fets històrics i socials que es descriuen a La plaça del Diamant.

 

Fitxa artística

Repartiment
Enka Alonso: Colometa, artista del Paral·lel i miliciana.
M. Àngels Largo: Sra. Natàlia i Sra. Enriqueta.
Fèlix Pons: Quimet, milicià, adroguer.

Direcció
Xisco Segura

Dramatúrgia

M. Àngels Largo
Xisco Segura

Vestuari
Cia Mea Culpa

Projeccions
Miquel Àngel Raiò

Realització del tràiler
Alex Rademakers

Agraïments
Teatre Nacional de Catalunya
Institut del Teatre de Barcelona
La Perla 29
Joan Ollé
Angelita Gil
Antonio Largo

Durada de l’espectacle
65 minuts + col·loqui